Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Gevelrenovatie: soorten & materialen

De gevel van je woning heeft veel te verduren. Jarenlange blootstelling aan wisselende weersomstandigheden, luchtvervuiling en begroeiing zijn een aanslag op de muur. Een gevel kan zo vervuilen, beschadigen of poreus worden. Met professionele gevelrenovatie wordt de schade hersteld en vuil verwijderd. Er zijn diverse vormen van gevelrenovatie waarbij verschillende materialen kunnen worden gebruikt. Hieronder volgt een beknopte opsomming.

 

1. Gevelrenovatie met straaltechnieken

Gevelrenovatie straaltechnieken

Straaltechnieken worden gebruikt om de gevel te reinigen. Jarenlang opgehoopt vuil wordt met kracht uit de buitenlaag van de muur weggespoten. Hiervoor kunnen verschillende methodes gebruikt worden. Voor welke manier het beste gekozen kan worden hangt af van de staat en het materiaal van de gevel. In alle gevallen moeten geveldelen die niet gestraald mogen worden goed worden afgedicht met een stevige plastic folie.

 

Zandstralen

De bekendste techniek die voor stralen wordt gebruikt is zandstralen. Onder hoge druk en snelheid wordt een straal zand tegen de gevel gespoten. Een zeer adequate maar ook agressieve methode die de gevelstructuur kan beschadigen. Daarbij geldt dat hoe grover de zandkorrels zijn, hoe groter de kans op beschadiging is. Niet geschikt voor poreuze oppervlakten.

 

Softblaastechniek

Voor de poreuze gevels is zandstralen dus niet geschikt. Daarvoor kan de softblaastechniek gebruikt worden. Het is min of meer hetzelfde proces als zandstralen, maar dan minder intensief. De kans op beschadiging wordt daardoor een stuk kleiner, maar het proces van schoonmaken duurt een stuk langer en is minder effectief.

 

Nevelstraaltechniek

De nevelstraaltechniek is geschikt voor nog delicatere en kostbare gevels. Het vindt plaats onder lagere druk en met aangepaste straalmiddelen. De techniek neemt geen basismateriaal weg en er is minder stofvorming, maar voor hardnekkig vuil is deze methode niet afdoende.

 

Vochtstraaltechniek

Hierbij gebruikt men een mengsel van water en zand als straalmiddel. Dankzij het water is het zand minder scherp en schadelijk, terwijl het toch erg effectief is. Voor meer informatie over gevelrenovatie verwijzen we u graag door naar renovatiegevel.be. Op deze website vind je meer informatie over de verschillende reinigingstechnieken met hun prijzen en materialen.

 

2. Gevel herstellen en voegen renoveren

Gevel voegen herstellen

Een bijkomend probleem van een verouderde gevel is vaak dat de voegen poreus zijn geworden en het mortel is gescheurd en afbrokkelt. Het is dan noodzakelijk de voegen te renoveren. Horizontale voegen worden uitgeslepen en verticale voegen uitgehamerd en vervolgens weer gevuld met nieuw voegsel. Kapotte voegen kunnen ernstige gevolgen hebben zoals vorstschade en vochtproblemen. Wanneer de bakstenen verzadigd zijn van de regen en het gaat vriezen kunnen de bakstenen barsten wat zorgt voor heel wat extra kosten.

 

 

3. Gevel beschermen door impregnatie

Gevelimpregnatie Om je gevel goed te beschermen tegen de werking van vocht en vuil is het mogelijk de gevel te impregneren. Daarbij wordt een beschermende laag aangebracht die de muur vervolgens 10 tot 15 jaar waterafstotend maakt. Beschermt tegen water en vuil en voorkomt algen- en mosgroei en vlekvorming. Impregnatiemiddelen worden vaak geplaatst nadat de gevel gerenoveerd is. Ook wanneer de gevels opgevuld worden met spouwmuurisolatie is imprenatie aangewezen aan de muren langs de regenzijde.

 

 

4. Afwerking met steenstrips of kleiddakpannen

Gevelrenovatie door isolatie

Om de gevel te beschermen én decoratief af te werken, kan je ook kiezen voor het bedekken van de gevel met bijvoorbeeld steenstrips of kleidakpannen. Deze laten je woning er weer als nieuw uitzien en maken het ook mogelijk om de oude gevel meteen ook te isoleren.   Zo sla je 3 vliegen in één klap; je isoleert de woning, beschermt de gevel en geeft het huis een mooie make over!

 

 

5. De gevel beschermen tegen vlekvorming en uitbloeiing

Eén van de symptomen van een vochtprobleem is het ontstaan van lelijke vlekken in de gevel. Dit kunnen uitvloeiingen zijn van zout of roest of vuil gecombineerd met hemelwater. Afhankelijk van de oorzaak van deze vlekken, kan je kiezen voor verschillende plannen van aanpak.

 

Onderkappen van de muren

Zijn de vlekken het gevolg van optrekkend vocht, dan is het slim om een waterkerende laag aan te brengen, ofwel de muren te onderkappen. Grondwater krijgt zo niet meer de kans in de muur omhoog te kruipen. Bij vlekken veroorzaakt door doorslaand vocht kan de gevel geïmpregneerd worden. Is er sprake van een lekkage, dan moet deze uiteraard gerepareerd worden.

 

Voorkom vlekvorming vanuit de voegen

Verkeerd metselwerk kan ook vlekvormig veroorzaken. Gebruikt de juiste cementsoort (liefst metaal- en sulfaatvrij), gebruik schoon/zuiver water en zand en vermijd het gebruik van zogenaamde toeslagstoffen zoals vertragers, versnellers of vaatwasmiddel. Metsel liefst bij droog weer en dek vers metselwerk af.

 

Het verwijderen van vlekken

Om vlekken in de gevel te verwijderen kun je een mengsel van zuiver water en zout gebruiken. Werkt dat niet afdoende, gebruik dan een licht zure oplossing. Bij gevelproblemen is het altijd van belang om eerst de oorzaak daarvan vast te stellen. Aan de hand daarvan en aan de hand van een beoordeling van de staat van de gevel kan dan een geschikte behandeling worden vastgesteld. In veel gevallen is daarvoor een expert nodig.

 

Gevel renoveren

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: